In 1934 bouwde de Berlijnse architect Hanns Reichmann, in opdracht van de Nieuw-Apostolische Gemeente, deze indrukwekkende kerk met veel vakmanschap en in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het ontwerp was zo doordacht dat er, afgezien van een kleinere aanbouw in de jaren 80, geen grote bouwkundige wijzigingen meer nodig waren.
Pas met de afname van het aantal leden rond de millenniumwisseling werd het gebouw in 2011 onttrokken aan de eredienst. In 2018 werd het gekocht door de huidige eigenaren en onderging het een bekroonde restauratie volgens de richtlijnen voor monumentenzorg. Sindsdien wordt het gebouw gebruikt als een uitzonderlijke woonruimte en af en toe geopend voor kunsttentoonstellingen en concerten. De uitzonderlijk grote kerkzaal biedt een enorme, loftachtige multifunctionele ruimte, terwijl de zijvleugels van het gebouw zijn omgevormd tot een privéwoning en twee gastenverblijven.
Het Interieur van de Kerk
Al bij het zien van de sierlijke ingangdeuren wordt duidelijk dat er achter hen geen gewoon huis schuilgaat. De licht terugliggende entree in betonomlijsting lijkt aanvankelijk wat streng, maar contrasteert met de kleurrijke zonpatronen op de deuren. Zodra je het foyer en een dubbele deur hebt doorgelopen, wordt snel duidelijk wat dit huis te bieden heeft.
Van Kerkzaal naar Kunstenaarsloft? Een Ruimte van Onbeperkte Mogelijkheden
De voormalige kerkzaal, met meer dan 200 vierkante meter en met metershoge lichtstroken, vormt het hart van het huis. Waar vroeger het altaar stond, bevindt zich nu een moderne showkeuken. Esthetisch perfect geïntegreerd, geeft het de ruimte een zinvolle structuur en de huiselijke sfeer van een loft.
Tegenover de keuken bevindt zich op de hoogte van de eerste verdieping het voormalige koorgedeelte met historische glas-in-loodramen, die als galerie uitkijken op de zaal. Deze combinatie van grootte en licht zou in de toekomst kunnen worden omgevormd tot pure woonruimte of een creatieve ruimte voor kunst, cultuur of een bureau. Talrijke oorspronkelijke elementen, zoals de originele kleurstelling en een fresco op de muur, verwijzen naar het verleden, terwijl het potentieel van de ruimte voor toekomstige doeleinden nog lang niet is uitgeput.
Drie Autonome Wooneenheden: Bewonen of Verhuren?
Naast de kerkzaal herbergt het gebouw drie afzonderlijke appartementen. Elke eenheid is zorgvuldig gerenoveerd en combineert de charme van de jaren 30 met gemoderniseerde badkamers en keukens. Het momenteel door de eigenaren bewoonde hoofdappartement in het oostelijke vleugel beslaat twee verdiepingen en heeft een oppervlakte van ongeveer 130 vierkante meter. Het beschikt naast woon- en slaapkamers ook over een kleedkamer en een badkamer met ligbad. Twee kleinere appartementen bevinden zich in het westelijke vleugel en worden momenteel sporadisch verhuurd als vakantieappartementen.
Alle appartementen delen de charme van originele houten vloeren (in het hoofdappartement nog bedekt met tapijt), kunstzinnige deurbeslag en de oorspronkelijke bijzondere kleurstelling die een esthetische en uitnodigende sfeer creëert.
Nevenruimtes Tussen Werk en Ontspanning
Aangrenzend aan de zaal bevindt zich een privé-doucheruimte met sauna. Bij commercieel gebruik van de zaal of tijdens evenementen zijn er toiletvoorzieningen (voor heren, dames en gehandicapten) beschikbaar. In de kelder bevinden zich extra ruimtes, zoals een keukentje, een grote garderobe en de voormalige kleine gemeentesaal. Deze is ook lichtovergoten en kan worden gebruikt als atelier, kantoor of woonruimte. De niet-afgewerkte zolder biedt royale uitbreidingsmogelijkheden.
Een Monument met Moderne Technologie
Tijdens de restauratie is niet alleen de volledige elektrische installatie vernieuwd, maar ook de verwarmingsinstallatie van het grote gebouw is volledig herzien en gemoderniseerd. Alle oude verwarmingsbronnen zijn verwijderd en vervangen door een centrale gas-kaskade verwarmingsinstallatie in de bestaande verwarmingskelder. De appartementen, de kantoorruimte en de zaal hebben nu aparte verwarmingscircuits. Er is afgezien van de installatie van een centrale warmwaterboiler en de warmwatervoorziening wordt gedecentraliseerd geregeld door moderne doorstromers. Onlangs is er ook een stadsverwarmingsleiding voor het gebouw aangelegd.
Een Kerk van Tijdloze Architectuur
Dat het gebouw een kerk is, valt veel mensen misschien niet op tijdens het voorbijgaan. De gesloten bebouwing sluit naadloos aan bij de reeks van aangrenzende huizen. Alleen vanaf de achterkant is de grote zaal zichtbaar, die de volledige diepte van het perceel benut. Op de gevel herinneren het oorspronkelijke opschrift en een kunstzinnig uitgevoerde koperen kruis nog aan het oorspronkelijke doel van het huis. De heldere, functionele architectuur, de gedeeltelijk gestucte gevel met gereduceerde bakstenen elementen en betonreferenties zijn nog typisch voor de vroege jaren 30, onder de indruk van de opkomende moderne stijl.
Hoewel de centrale toegang van het huis zich tegenover de zaal bevindt, heeft ook het westelijke vleugel een eigen ingang, waardoor de twee appartementen aan die kant een zekere autonomie verkrijgen. Het appartement in het oostelijke vleugel ligt boven de garage met een eigen oprit.
Twee Binnenplaatsen als Rustige Oases
Twee binnenplaatsen, gelegen aan de linker- en rechterzijde van de zaal, bieden tegenwoordig afgelegen toevluchtsoorden die uitnodigen tot ontspanning en dromen. De oostelijke binnenplaats, op het niveau van de atelierruimte, is een lichte en rustige plek, ideaal voor stille leesuren of kleine tuinwerkzaamheden. De kleine boomgroei op de westelijke binnenplaats biedt schaduw op hete zomerdagen. Tussen hen in bevinden zich enkele werk- en opslagruimtes, die allemaal droog en veelzijdig inzetbaar zijn.
REGIO EN LOCATIE
Centrale Locatie Nabij Stadhuis, Elbe en Binnenstad
Als een instelling van maatschappelijk belang werd de locatie voor de voormalige Nieuw-Apostolische Kerk in het centrale deel van Wittenberge gebouwd. Vanaf hier zijn alle openbare voorzieningen, zoals basisscholen, middelbare scholen (gymnasia) en een particuliere school, evenals winkelmogelijkheden te voet, per fiets of met de auto goed en snel bereikbaar. Het station ligt op ongeveer 15 minuten lopen.
Wittenberge: Een Stad in Herstel
Wittenberge is de grootste stad in het district Prignitz in Brandenburg en straalt de sfeer uit van een herstellende woon- en economische locatie tussen de metropolen Berlijn en Hamburg. Met ongeveer 19.000 inwoners en gelegen in het UNESCO-Biosfeerreservaat Elbtalaue, biedt het naast de voordelen van een (klein)stedelijke infrastructuur ook de rust en vertraging van een pittoresk natuur- en cultuurlandschap.
De stad leeft van de esthetiek van prachtig gerenoveerde panden uit de tijd van de industrialisatie, grote pleinen en veel groen. Ook oude industriële gebouwen krijgen nieuw leven. Zo zal het historische deel van het station schitteren bij de komende landelijke tuinbouwtentoonstelling in 2027. De voormalige Singer- of Veritas-naaimachinefabriek ontvangt miljoenen subsidies om jonge ondernemers uit Berlijn te vestigen, terwijl ook in centrale magazijnen culturele instellingen volgens grootstedelijk voorbeeld zullen ontstaan. De mix van stedelijke flair en natuur nabijheid maakt Wittenberge een ideale locatie voor de creatieve avant-garde, jonge gezinnen en iedereen die een plek die bijna nog een geheimtip is, in zijn fase van vernieuwing positief wil beïnvloeden.
Uitstekende Verbindingen Tussen Hamburg en Berlijn
De ongekende dynamiek van Wittenberge in de afgelopen jaren is grotendeels te danken aan de goede lange-afstandsverbinding met de metropolen Hamburg, Berlijn of zelfs Praag. Het steeds uitbreidende station ontwikkelt zich tot misschien wel de belangrijkste verkeersknooppunt tussen deze twee metropolen. Naast het regionale verkeer (bijvoorbeeld elk uur naar Berlijn) stoppen er regelmatig ICE- en IC-treinen die nieuwe bezoekers naar de stad brengen.
Wat Dit Plaats Bijzonder Maakt
Wonen zoals niemand anders: in een liefdevol gerenoveerd kerkmonument van meer dan 700 vierkante meter met twee groene binnenplaatsen en nog veel meer uitbreidingspotentieel. Drie autonome appartementen, die je zelf kunt bewonen of verhuren. Daarbovenop de voormalige kerkzaal als kunstzinnige ruimte vol mogelijkheden. Atelier- of kantoorruimtes bevinden zich in de kelder – voor wonen, creëren of werken.
Bekroond met de Brandenburgse Monumentenzorgprijs 2021.